Cztery duże marchewki
Kawałek białej rzepy, tak by odpowiadała wielkością dużej marchwi
ok 4 łyżki oliwy z oliwek
Pestki słonecznika (ok 4 łyżek)
Czarny sezam (2 łyżeczki)
Czarnuszka (1 łyżeczka)
4 ząbki czosnku
Sok z połowy cytryny
Sól i pieprz
Pestki dodaję na oko, więc te łyżeczki, to raczej takie w przybliżeniu, dodaj ile lubisz.
Marchew i rzepę umyłam i obrałam, pokroiłam na mniejsze części i wymieszałam z połową oliwy, dodałam dwa ząbki czosnku, posoliłam i wyłożyłam na papier do pieczenia, który wcześniej ułożyłam na blaszce z piekarnika.
Piekłam warzywa ok 15 min, wyłączyłam piekarnik, a warzywa dalej dochodziły w środku. Pieczcie je umiejętnie, każdy piekarnik jest inny, tak by warzywa były miękkie i żeby się nie przypiekły na czarny kolor.
Całość przełożyłam do pojemnika, dodałam wszystkie pestki, sok z cytryny, oliwę, pozostałe dwa ząbki czosnku i całość zblendowałam. Nie dodawałam już soli, bo dla mnie było już dość.
Jeżeli uznasz, że trzeba dodać oliwy i soku z cytryny, Nie krępuj się, wszystko kwestia smaku. Pasta idealnie pasuje do kanapek, ale pewnie znajdziesz dla niej również inne zastosowanie, bo jest przepyszna.
UWIELBIAM takie pasty i takie jedzenie , mniam z wypieczonym chrupkim pieczywkiem ech
OdpowiedzUsuńładny nóż do smarowania :-)
Chleb dzisiaj też piekłam... jestem zauroczona i będę testowała inne pomysły na pasty :)
Usuńchleb piekłam kiedyś na zakwasie ale dwa razy pod rząd mi wyszedł klops to odpuściłam a lubię mhy taki ciepły chrupiący
UsuńPiekę chleb systematycznie od 9 lat, na zakwasie żytnim, który odnawiam z tygodnia na tydzień, chleb potrzebuje ciepła i czasu. Lubię piec chleb, sprawia mi to ogromną przyjemność :)
UsuńMam w tym roku bardzo dużo marchewek i właśnie myślałam co by tu jeszcze z nich zrobić.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis:)
To jest wyśmienita pasta :) smacznego!
UsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju pasty :D
OdpowiedzUsuń