Ciecierzycę namoczyłam wczoraj około 15. Bez celu, tak do schrupania. Przed snem, odlałam wodę, przepłukałam owoce i zalałam świeżą wodą. Rano, kiedy przygotowywałam śniadanie, wypłukałam cieciorkę i zalałam ponownie wodą, wstawiłam na płytkę do zagotowania, by po chwili ustawić minimalne grzanie. Po godzinie dosypałam odrobinę soli himalajskiej, dodałam liście laurowe i ziele angielskie. Po około 80 minutach, odcedziłam groch i zaczekałam aż wystygnie. Sam w sobie smakuje wyśmienicie. Jednak nadaje się również jako dodatek do sałatek. I tak, ugotowałam liście szpinaku w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedziłam, wystudziłam całość. Przełożyłam do szklanej miski, gdzie wcześniej dodałam duży ząbek zmiażdżonego czosnku, odrobinę świeżo ukręconego pieprzu, oliwę lub olej lniany i kilka kropel octu jabłkowego. Pomidory koktajlowe, pomarańczową paprykę pokrojoną w kostkę, ser francuski typu brie la brique. Proste i smaczne.
PS
Upraż do tego sezam, pestki słonecznika, orzeszki piniowe.
PS
Upraż do tego sezam, pestki słonecznika, orzeszki piniowe.
Mniam. Ciecierzyca sprawdza się też świetnie w curry, samodzielnie bądź w duecie z kurczakiem.
OdpowiedzUsuńTak, tak, smakuje i jest aromatyczna. A teraz kawa :)
UsuńUwielbiam szpinak, czosnek, pomidorki, paprykę, dobry ser i chrupiący groszek:) Niedawno odkryłam hummus - ma boski smak.
OdpowiedzUsuńO hummusie już kiedyś był tu post :)
Usuńhttp://wcieniuskrzydel.blogspot.ie/2013/09/hummus-krok-po-kroku.html
Narobiłaś mi smaku :) Kradnę przepis.
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Usuńaaaa upraż do tego sezam, pestki słonecznika, orzeszki piniowe, bo ja zapomniałam :)
Usuńłomatko, kusisz, ale ja na prosty przepis się skusiłam i prażyć nie umiem, palę w zamian ;)
Usuńspróbuję mimo :)
No proszę Cię, wrzucasz na suchą patelnię i pilnujesz, najpierw piniowe i słonecznik, bo dłużej się prażą, a później sezam i mieszasz drewnianą łyżką, jak już widzisz, że zarumienione, dodajesz do sałatki. To wszystko :) nie pal! :P
UsuńA jakie piękne zdjęcie do tego! :-)
OdpowiedzUsuńZakręcone nieco :)
UsuńZamieszane ;-)
Usuńteż :)
UsuńWygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńAle już nie ma:)
UsuńZrób i spróbuj :)
Usuńoj a tej cieciorki ciągle nie mam w domu....
OdpowiedzUsuńa wiesz, swoją zamówiłam na allegro :)
Usuńcieciorka jest dobra w kazdej postaci, tak, tak, tak!
OdpowiedzUsuńSalatki, kuskus, curry, jednogarnkowe (jednopatelniowe) dania w pomidorach, hummus, falafel, uprazona "tak, o" do chrupania, co tylko.
Istne cudo.
Bardzo, nawet dodaję do barszczu, jak nie mam maślanej fasoli :) smaczne cudo!
UsuńWygląda na pychotkę. Wypróbuję na 100%. Ściskam:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj :) uściski
UsuńKobieta orkiestra, gotujesz, śpiewasz, piszesz, pieczesz, co jeszcze?!
OdpowiedzUsuńGram na nerwach :)
UsuńDzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńI smakowite zdjęcie.
Pozdrawiam,
Mam nadzieję, że to Twój smak :)
UsuńTeż tak myślę, a nawet jeśli nie, to ja lubię poznawać nowe. :).
Usuńsmacznego :)
UsuńSmaczności i piękności, i dla ciała i dla duszy:)
OdpowiedzUsuń:) i jak pachnie :)
Usuńna 100% spróbuję, bo ostatnio przerzuciłam się na warzywa i szukam inspiracji.
OdpowiedzUsuńbuziaki :***
Będziesz zachwycona, robiłam też kaszą jaglaną i pęczak, z warzywami i parmezanem, poezja smaku :)
UsuńSame cudowności na talerzu :)
OdpowiedzUsuń:) smaczne
UsuńMoje klimaty. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI lepiej smakuje niż wygląda :)
UsuńMniam - luubię :)
OdpowiedzUsuńKiss kiss miła :)
UsuńUwielbiamy (całorodzinnie) ciecierzycę - samodzielnie i jako dodatek.
OdpowiedzUsuńTak podaną też bym chętnie skosztowała.
:) jest w ciecierzycy taka fajna nuta, że nie możesz się postrzymać i sięgasz wciąż i wciąż, muszę kupić tahini, bo wyszło i zrobić hummus :)
UsuńZdjęcie mnie zachęciło do namoczenia cieciorki bo lezy już jakiś czas w szafce :). Piękny ten talerz ,wspaniały :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :) bardzo lubię takie własnie niebieskości :) miło, że Ty też
Usuńno to rozjaśniłaś mi w głowie, bo okazało się nazwę ciecierzyca przypisywałam niewłaściwej roślince, też z fasolowatych, a ten groch to głównie do ratatui wykorzystywałam do tej pory ;)
OdpowiedzUsuńBo jest jeszcze cieciorka i chickpea po mojemu :) uściski
Usuń