środa, 1 listopada 2017

Tuszowanie






Sięgamy do początku. Nieśmiałość ust,
słów, od których nie mogę się oderwać, przestać. Smyczki
suną pod górkę. Otwierają cykle, wartościują nowy etap.
Mrugają z rozległych otoczek pyłu.

Schodzimy się na linii złudzeń, gdzie wyczuwam Globula Boka,
niewidoczny obłok gazu. Chciałabym umieć pisać o cierpieniu
i jak tłumaczą się ludobójcy.

Przekręcają nazwiska, udają śmiertelnie chorych
z obawy, że spojrzą w przeszłość. Jakby nie wiedzieli, że na niebie
roi się od gwiazd, które należą do grupy wielokrotnych.




z tomu Pierwsze wspomnienie wielkiego głodu

10 komentarzy:

  1. Spoglądanie w przeszłość wymaga odwagi. W przyszłość i teraźniejszość też.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znając przeszłość czasami można przewidzieć przyszłość i tu otwiera się mnóstwo możliwości. O konsekwencjach trudno nie wspomnieć. :(

      Usuń
  2. nieśmiale,...
    nowy etap!
    .. dla mnie najtrudniejsze jest wyrwanie się z poprzedniego schematu, (z wczoraj, przedwczoraj?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne by robić to, co jest dla nas ważne. Czasami najtrudniejsze okazuje się bułką z masłem :)

      Usuń
    2. ha Twoja odpowiedź jest najbardziej trafną z mozliwych..... pomijam poezję


      proza życia:
      skopiowałam dziś przepis, kupiłam drożdże suszone i będzie bułka z masłem
      - dziekuję_


      szklankę letniego mleka
      opcjonalnie jajo do posmarowania  buł, mak, sezam, pestki
      Mąkę wsypujemy do miski/ dzieży od robota i mieszamy z solą, drożdżami, dodajemy mleko, jajo i zagniatamy, aż będzie odchodziło od ścianek misy. Jeśli cały czas będzie mocno kleiste, można delikatnie podsypać mąką, ale nie szalejemy w tym temacie. Jeśli gnieciemy ręcznie, wyciągamy na stolnicę, podsypujemy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli mamy robot – podsypujemy podczas wyrabiania w misie.

      Usuń
    3. Dodaję do ciasta z dwie łyżki zakwasu żytniego, bułki mają wtedy taki ciekawy smak :)

      Usuń
  3. Jeden z moich ulubionych z tego tomu :)

    OdpowiedzUsuń